NAJLEPSZE produkty na odporność, które możemy długo przechowywać

Tagi:
NAJLEPSZE produkty na odporność, które możemy długo przechowywać>

Zdrowa i zbilansowana dieta jest sposobem na silniejszą odporność. Ludzie okupują sklepy, ale często zapominają o zakupie wysokiej jakości żywności, która jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Każdego dnia człowiek powinien spożywać pół kilograma świeżych owoców i warzyw, niezależnie od wagi. Do niedawna codziennie mogliśmy kupować świeżą żywność, dziś sytuacja się zmieniła. Dlatego wybraliśmy najlepsze produkty, które będą miały dłuższą datę ważności, a jednocześnie będą zdrowe i będą wspierać naszą odporność. Smacznego i na zdrowie!

  1. Trzy rodzaje orzechów dla zdrowia

Orzechy pomogą Ci oszukać głód, uzupełnią energię, wytrzymają długo i są idealne do uzupełnienia diety podczas jazdy na rowerze. Zawierają około 25% białka i 40% „dobrych” tłuszczów, które składają się z kwasów tłuszczowych omega 3. Są doskonałe dla serca i mózgu.

Orzechy włoskie zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych omega 3 i dostarczają żelazo, wapń, fosfor, potas i cynk do organizmu. Orzechy laskowe zawierają najwięcej witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Orzechy nerkowca zawierają dużo magnezu, aby zapobiec skurczom i zmniejszyć napięcie mięśni. Polecamy również rowerowy batonik POWERBAR o smaku orzechowo-karmelowym.

  1. Najzdrowsze cukierki na świecie - suszone owoce

Koncentrat minerałów, witamin, błonnika i cukru owocowego (fruktozy), który smakuje i - w rozsądnej ilości - nie szkodzi. Po ususzeniu być może traci na wyglądzie, ale na pewno nie na właściwościach zdrowotnych. Proces suszenia zachowuje w całości aktywne składniki, flawonoidy, minerały i witaminy. Jedynym wyjątkiem jest witamina C.

Suszone borówki zawierają jeszcze więcej przeciwutleniaczy niż świeże. Po prostu wybierz te, które najbardziej ci smakują J Mała wskazówka przy wyborze: kupując, zwróć uwagę na zawartość i rodzaj użytego środka konserwującego, unikaj owoców, które zawierają etykietę E220 lub dwutlenek siarki w puszkach. Zawsze opłucz owoce wodą przed zjedzeniem.

Polecamy też kolarski batonik POWERBAR w różnych smakach: żurawina, maliny i truskawki.

  1. Kiedy mrożone jest lepsze

Składniki odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach obejmują np. witaminy A i E. Są one zatrzymywane nawet po zamrożeniu, a stają się bardziej przyswajalne po przetworzeniu. Najbardziej odpowiednie warzywa do zamrażania to marchewka lub brokuły, które mają doskonałe działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, są bogate w błonnik i źródła kwasu foliowego. Chronią oczy i skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. W zamrażarce nie powinno również zabraknąć szpinaku.

Marchewka lub jabłko mogą wytrzymać długie przechowywanie poza zamrażalnikiem, jeśli są właściwie przechowywane. Możesz robić z nich różne sałatki i osłodzić je miodem, mniam!

  1. Niezastąpieni Trzej Muszkieterowie

Śliwka, czosnek, imbir. Śliwka ma nieocenione działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, zawiera beta glukan, który pomaga uruchomić układ odpornościowy (zalecany do stosowania przy wirusach, bakteriach, zakażeniach grzybiczych, pasożytach, chorobach autoimmunologicznych, alergiach i osłabionym układzie odpornościowym). Suszona śliwka doskonale nadaje się do zup i sosów.

Imbir pomaga utrzymać zdrowy układ odpornościowy i jest oczywistym wyborem by mieć zdrowy układ oddechowy. Czosnek zwalcza mikroupiryny, jest silnym antybiotykiem i ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

  1. Bomba odpornościowa

Kwaśna kapusta ma fantastyczny wpływ na odporność, ponieważ jest bogatym źródłem probiotyków i składników odżywczych, jest bogata w witaminy C, B3, B5, B6 i B12, minerały i śladowe pierwiastki, zwłaszcza potas, żelazo, magnez, cynk i fluor. Dodatkowo możesz wyczarować z nią w kuchni wiele pysznych posiłków. 

  1. Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są najbogatszym źródłem białka ze wszystkich produktów pochodzenia roślinnego i zawierają dużą ilość witaminy B, która pomaga utrzymać zdrowy układ nerwowy i optymalne funkcje umysłowe. Jest to teraz bardzo przydatne, ponieważ stres szkodzi odporności. Przy odpowiedniej obróbce cieplnej łatwiej je strawić. A najważniejsze - wytrzymają w magazynie długie miesiące.

Ciesz się jazdą na rowerze, zdrowo jedz, dużo śpij, regeneruj się i zachowaj spokój J